Çine Belediye Başkanı E. Salih DİNÇER Röportajı

AydınÖzel Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Adnan AYTAŞKIN ve Genel Koordinatör Cemal Aydın ÖZPOLAT; Aydın Çine Belediye Başkanı Enver Salih DİNÇER İle Çok Özel Röportaj gerçekleştirdi.

Haber Ajansı Yayın Grubu

 AydınÖzel Gazetesinde Yayımlanan Röportajdır...

AydınÖzel Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Adnan AYTAŞKIN ve Genel Koordinatör Cemal Aydın ÖZPOLAT; Aydın Çine Belediye Başkanı Enver Salih DİNÇER İle Çok Özel Röportaj gerçekleştirdi.

 

 Adnan AYTAŞKIN :

Başkanım, öncelikle kendinizi tanıtır mısınız nerelisiniz nerde doğdunuz hangi eğitimleri aldınız?

 

Salih DİNÇER : Eczacıyım

1973 yılında Çine de doğdum. ilk orta öğrenimimi Çine de tamamladım, liseyi İzmir Atatürk lisesinde okudum, üniversiteyi de Ege Üniversitesi  Eczacılık Fakültesinde okudum, 1990 girişliyim daha sonra da Çine de Eczacılık faaliyetine sürdürürken daha sonra siyasete benden önceki  Belediye Başkanı Osman AYDIN ın talebiyle siyasete girdim.

 

Adnan AYTAŞKIN:

Siyasete parti olarak mı yoksa belediye meclis inden mi girdiniz?

 

Salih DİNÇER : Partimde Her Kademede Görev Aldım

İlk önce CHP Çine ilçe yönetimine girdim sonra Belediye Meclis Üyeliği daha sonra Belediye Başkan Yardımcılığı yaptım şimdi de Çine Belediye başkanlığı ile devam ediyorum.

 

Adnan AYTAŞKIN :

Osman Bey milletvekili adayı oldu siz ondan sonra başkan vekili sonra da başkan adayı oldunuz bu süreç nasıl gelişti?

 

Salih DİNÇER : Önce Meclis Sonra Halk Tarafından Başkanlığa Seçildim

Belediye Başkanımız Osman AYDIN Milletvekili Adayı olduğu zaman ilk önce Belediye Meclisinden seçilerek üç ay daha sonra da halk tarafından seçilerek Belediye Başkanlığı görevine getirildim.

 

Adnan AYTAŞKIN :

Peki bize başkanlık dönemindeki söylemlerinizden bahseder misiniz? Neler yapıldı, neler yapılacak?

 

Salih DİNÇER : Düğün Salonu Yaptık

Başkan olduktan sonra ilk önce Çine’nin en büyük sorunları nelerdir onları irdeledik vatandaşlarımızla konuşup. En büyük sorunumuz Çine’nin bir düğün salonunun olmamasıydı herkesin sokaklarda düğün yaptığı ve kışın hiç düğün yapılamamasıydı. Bunun için bir düğün salonu yapmamız gerektiğini düşündük ve salonumuzu yaptık açılışı da yapıldı. Şu anda da kullanıyoruz.

Salih DİNÇER : Kapalı Pazar Yerini Yeniledik

İkinci sorunumuz Pazar yerinin yaklaşık kırk yıl önce yapılmış olması ve kapalı bir pazar yerimizin olmayışıyla ilgili bir sorunumuz vardı. Onu da yeniledik. Vatandaşımızın kulllanabileceği sosyal yerler yoktu parklar yaptık.

Salih DİNÇER : Köylerde Bizim Alanımıza Girdi

Geçtiğimiz dönem bunlarla vakit geçirdik sonra seçime girerken tabi her Belediye Başkanının olduğu gibi vaadlerimiz oldu. Şimdi artık şunu düşünüyoruz iyi bir Belediye Başkanı olabilmek için alt yapı hizmetini yolları yapmak veya işte Düğün Salonu Pazar yeri yapmanın yani sıra Büyükşehir olduktan sonra köylerde bizim hizmet alanımıza girdi.

Salih DİNÇER : Vatandaşlarımızın Sorunlarını Araştırdık

Büyükşehir olduktan sonra Köylerde Hizmet alanımıza girdi, Şimdi onların ekonomik seviyelerini nasıl yükseltebiliriz düşüncemiz vardı. Çine de hayvancılık var, Tarımda da en fazla zeytincilik var. Bu konularda en iyi ne yapabiliriz vatandaşlarımızla diye sorunları nelerdir diye düşündük.

Salih DİNÇER : Mezbaha Çalışmamız Var

Ege Et var büyük bir mezbaha fakat daha basit hayvancımızın gidip sadece hayvanını kestirip işlenmeyecek şekilde ikiye böldürüp İzmir’e İstanbul’a gönderebileceği şekilde bir çalışmamız var şu anda hayvancılık sektöründe.

Salih DİNÇER : Zeytinyağı Fabrikası Kuruyoruz

Ayrıca zeytinciler için de bir zeytiyağı fabrikası kuruyoruz şu anda. Buradaki amacımız zeytinyağı sıkan fabrikamız çok fazla ama burada öğretmek istediğimiz şu, vatandaşımız zeytinini zeytin yağı fabikasında sıkıyorlar oradan İzmir’e gidiyor bidonlarla varillerle işleniyor. Biz bunun Çine de işlenebileceğini göstermek istedik ve bunun çok zor olmadığını vatandaşlarımızın bu tip üretimleri kendilerinin de yapabileceğini vermek istedik. Biliyorsunuz zeytin yağı son dönemde değer kazandı, bunu artık ambalajlamak , paketlemek gerektiğini ve böylece daha fazla para kazanabileceklerini göstermek adına bir çalışma yaptık.

 

Adnan AYTAŞKIN :

Biliyorsunuz ihraç etmek için de belli sartlar var.

 

Salih DİNÇER : Kendi Ürünümüzü Ambalajlayıp Satacağız

Şu anda biz daha ihraç etme aşamasına gelmedik. Kendi ürünümüzü ambalajlayıp satabilsek bile Çine için çok önemli bir değer kazanacak. Biz bunu vatandaşlarımıza göstermek için Zeytinyağı fabrikamızı kuruyoruz. İhale çıkma aşamasında yeni yılda ihale çıkmış olacak demişti arkadaşlar. Organize sanayi bölgesinde yapıyoruz. Büyükşehir yasası ile birlikte köylerden de zeytinlikler geçti Çine Belediyesine  kendimizde zeytinciyiz artık. Hem vatandaşımıza örnek olacağız hem de kendi zeytinimizi de vatandaşımızın zeytinini de sıkıp paketleyip, ambalajlayıp satışa geçeceğiz.

 

Cemal Aydın ÖZPOLAT :

Peki başkanım biz de artık zeytinciyiz dediniz de şimdi köylerden size de diğer belediyelere de çok sayıda zeytinlik geldi, tarla geldi, gayrimenkuller geldi, peki bu konuda yatırım hizmetleri mi planlıyoruz yada şöyle söyleyeyim büyükşehir yasası size göre güdük mü kaldı eski belediye başkanlığınıza oranla bir takım sıkıntılar yaşıyor musunuz?

 

Salih DİNÇER : Büyükşehir'in İdare Amiri Gibiyiz

Büyükşehir Yasası çıkmadan Eskiden Belediye Başkanı gibiydik şimdi Daire Amiri gibiyiz yani Büyükşehir yasası hazırlanırken biz daha önce de söylemiştik yanlış bir yasa sadece Büyükşehir açısından düşünülerek yani Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı düşünülerek yapılmış bir yasa yani ilçeler bu konuda geride bırakılmış. Biz bu yasadan memnun değiliz bu yasanın getirdiği şeyleri de tam olarak yapamıyoruz. Çünkü gelirlerimizin hepsi Büyükşehire geçti.

Salih DİNÇER : 6'dan 72 Mahalleye Geçtik, Gelirimiz Azaldı

Daha önceki dönemde 20 bin kişiye hizmet veriyorduk ve bütçemiz 20 milyon civarındaydı, şimdi 50 bin kişiye hizmet etmemiz gerekiyor ve yüzölçümü alan da çok büyüdü 6 mahalleyken 72 mahalleye çıktık, bütçemiz de geriye düştü şimdiki bütçemiz 14 milyona geriledi. Eskiden 6 mahallenin çöpünü topluyorduk yada sinek ilaçlama işini yapıyorduk şimidi 72 mahallenin işini yapıyoruz ve bütçemiz daha düşük. Çine Türkiye’nin en çok köyü olan ilçelerinden.

 

Cemal Aydın ÖZPOLAT :

Peki büyükşehirden yeterince para akışı gerçekleşmiyor mu?

 

Salih DİNÇER : Projeyi Sunarsak Büyükşehir Destek Oluyor

Sorunuzda söylediğiniz gibi Büyükşehirden para akışı diye bir şey söz konusu değil zaten yani yasada da böyle bir şey yok mesela biz bir proje yapacağımızda örneğin Mezbaha projemizi  Büyükşehir Belediyesine sunarsak Büyükşehir bu projeyi ya yapıyor ya da bize destek oluyor yasaya göre.

 

Cemal Aydın ÖZPOLAT :

Şimdi Ege Et ile ilgili bir takım sıkıntılar var Aydın’da şöyle bir sıkıntı eskiden mezbaha görevi görüyordu şimdi dışarıdan kasapların hayvalarıda kesilmemeye başlanmış diye bir duyum aldık peki sizin bu konuda ki görüşünüz nedir?

 

Salih DİNÇER : Ege Et Bize Bağlı Değil

Ege et bize bağlı değil fakat Ege Et kendi etini kesiyor ve işliyor, sucuk haline getiriyor.

 

Cemal Aydın ÖZPOLAT :

Dışarıdan da mezhaba olarak kullanıyormuş kendi etini getirip kestiriyormuş bazı hayvancılar fakat şimdi yapamıyoruz Aydın mezbahasına getiriyoruz dediler.

 

Salih DİNÇER : Kendi Mezbahamızı Kuruyoruz

Doğrudur bizde bu açığı gidermek için kendi mezbahamızı kurmayı düşünüyoruz buraya gelenler kendi hayvanını kesecek karkas et olarak alıp gidecek kesinlikle işlenme olmayacak.

 

Cemal Aydın ÖZPOLAT :

Peki bize yaptığınız yatırımlardan gerçekleştirdiklerinizden bahsettiniz de sizin hayalinizdeki Çine’ye yapılması gereken en önemli hizmet nedir?

 

Salih DİNÇER : Tarımsal Sanayiyi Geliştirmemiz Gerekiyor

Şu anda Çine’ye yapılması gereken en önemli şey Çine bir tarım kenti, üretim kenti. Kestane, incir, zeytin, zeytinyağı üretiyoruz fakat bunu işleyemiyoruz. Kestaneyi gönderiyoruz Bursa’ya Bursa kestane şekeri yapıyor, inciri başka yere gönderiyoruz onlar paketleyip satıyorlar, zeytinyağını gönderiyoruz İzmir’e onlar işleyip satıyorlar. Bence tarımsal sanayiyi geliştirmemiz gerekiyor hem Aydın’da hem Çine’de.

Salih DİNÇER : Belediyecilik Sadece Yol, Arıtma Yapma İşi Değil

Çünkü Belediyecilik sadece yol, arıtma, kanalizasyon yapma işi değil. Buradaki insanın hem sosyal hem ticari faaliyetlerini geliştirme işi olarak görüyorum ben. Kuşadası’nda da turizm faaliyetlerinde geliştirilme yapılması daha önceliklidir mesela fakat Çine de yaşam kaynağı tarım olduğu için burada yapılması gereken şey tarımsal sanayiyi geliştirmektir diye düşünüyorum ben.

 

Adnan AYTAŞKIN :

Başkanım bildiğiz üzere Aydın’da bir havaalanı yeri var. 50 yılı geçmiş Mustafa ÇILDIR araziyi hediye etmiş, büyükşehirlerin hepsinde de havaalanı mevcut peki bu havaalanının yapılmama sebebi sizce nedir, gerekli mi değil?

 

Salih DİNÇER : İnşallah Aydın'a Bir Havaalanı Gelir

Havaalanı konusu genel politikayı ilgilendiren bir şey. Belediyeyle ilgili bir şey değil ama sanıyorum ki İzmir Adnan Menderes havaalanının Aydın’a yakın olmasından dolayı Aydın biraz ikinci planda kalmış olabilir. Son günlerde de yapılacak diye gündeme gelmeye başladı, Milletvekillerimiz bu konuda bayağı bir adım attılar. İnşallah Aydın’a da bir havaalanı gelir. Çünkü havaalanının olması uçağın inip kalkması mesela ticaret borsası açısından kargo uçaklarıyla ürünün daha kolay ulaşımı sağlanacaktır.

Salih DİNÇER : Havaalanı Açıldıktan Sonra Akışı Sağlamak Lazım

Havalimanı biliyorsunuz her ilde her Büyükşehirde var ama önemli olan biraz da oraya o akışı sağlamaktır. Benim bildiğim kadarıyla Denizli’de bir hava limanı var ama sabah bir uçak kalkıyor akşam bir uçak kalkıyor tamam bu da önemli ama havalimanı yaptıktan sonra o akışı da sağlamak lazım.

 

Adnan AYTAŞKIN :

O da tabi yer yanlışlığından kaynaklı bir durum oluşmuş. Biliyorsunuz Çardak Denizli’ye uzak bir yer hatta eski ekonomi bakanı Denizli Aydın arasına Buharkent’e bir havaalanı yapma projesinden söz etti.

 

Salih DİNÇER : Buharkent'e Havaalanı Projesi Yanlış Olur

Bence Eski Ekonomi Bakanının Buharkent'e Havaalanı Projesi yanlış bir politika olur Aydın’dan Buharkent’ e gideceğimize İzmir daha yakın ve otobandan ışığa falan hiç takılmadan ulaşabilmemiz kolay. Çıldır havalimanı Nazilli’ye de yarar Denizli’ye fark etmeyebilir belki ama Çıldır havalimanı Denizli’ye gerçekten çok uzak.

 

Adnan AYTAŞKIN :

Yerel hizmet konusunda büyükşehir ile aynı partidensiniz hizmet akısında büyükşehirin yakın olması lazım bir de Köşk gibi Buharkent gibi hükümet ile aynı partide olan ve hükümetten de bakanlıklardan da projelerde destek alan belediyeler var. Sizin bakanlıklarla projelerinizde benzer irtibatınız var mı? Siyasi olarak talebiniz hiç olmadı mı yoksa bazı konularda görüşmeleriniz oluyor mu?

 

Salih DİNÇER : İktidar Partisinden de Taleplerimiz Oluyor

İktidar Partisi İle de görüşmelerimiz oluyor. Biz hiç genel iktidar farklı partidendir biz burada hizmet almayız, alamayız, taleplerde bulunmayız demiyoruz. Böyle bir durumumuz yok. Biz elimizden geldiğince projeler sunuyoruz tabi genel iktidar kendi partisine daha fazla öncelik verecektir. Bizim de aldığımız yatırımlar oluyor az da olsa tabi.

 

Adnan AYTAŞKIN :

Burada üniversitemizin meslek yüksekokulu var sanırım Çine’de üniversitedeki gelişmeler nasıl?

 

Salih DİNÇER : Üniversite Çine'de Her Geçen Gün Geriye Gidiyor

Üniversitemiz öğrenci sayısı açısından her geçen gün geriye gidiyor. Sadece gıda üzerine düşünülüp açılan bir meslek yüksekokulu, Arıcılık bölümü vardı kapandı bazı bölümler yine kapandı. Biraz daha ilgi göstermek gerekiyor belki de sadece gıda ile sınırlandırmamak, başka bölümler de açmak gerekiyor.

 

Adnan AYTAŞKIN :

Peki hiç Rektörümüzle görüştünüz mü bu konuda?  Tahmin edersiniz ki mutlaka onların elinde bu işler.

 

Salih DİNÇER : Mustafa Savaş Çine'ye 4 Yıllık Fakülte Sözü Verdi

Önceki Rektörümüzle görüştük. Her gittiğimizde tamam arttıracağız diyorlar. Milletvekilimiz Mustafa SAVAŞ Çine’li  dört yıllık fakülte sözü verdi. Biz bu konuda da Rektörlüğe gittiğimizde Çine’nin nüfusu dolayısıyla dört yıllık fakülte açamayız demişlerdi. İnşallah Mustafa SAVAŞ vekilimiz araya girer ve Çine’ye bir fakülte getirilir. Şu anda meslek yüksekokulu öğrenci sayısı açısından çok iyi bir durumda değil.

 

Cemal Aydın ÖZPOLAT :

Peki Sayın başkanım Mustafa SAVAŞ milletvekilliğine seçildikten sonra kendisine bu dört yıllık fakülte olayını anlatmadınız mı?

 

Salih DİNÇER : Mustafa Savaş Çine MYO'yu Çine'nin İçine Taşıma Sözü Verdi

Mustafa Savaş Milletvekili seçileli çok da kısa bir süre geçti. Kendisi seçim vaatleri sırasında dört yıllık bir üniversite sözü vermişti ayrıca meslek yüksekokulumuz da şehrin biraz dışında kendisi bildiğim kadarıyla  söylemlerin de üniversiteyi Çine halkıyla bütünleştirmek adına Çine içine taşıma sözü vermişti. Bunları da buradan hatırlatıp kendisinden rica edelim. Çine için çok önemli.

 

Adnan AYTAŞKIN :

Çine’deki meslek yüksek okulunun adı Süleyman PEKGÜZEL meslek yüksekokulu burayı PEKGÜZELler mi yaptırmış?

 

Salih DİNÇER : Pekgüzeller Çine MYO Arasizini Bağışladılar

Şuanda Süleyman Pekgüzel Kampüsü olan Çine Meslek Yükseokulu'nun bulunduğu yer, Devlet Su İşlerinindi. Devlet su işleri orayı satışa çıkardı Süleyman PEKGÜZEL’in oğulları orayı aldı ve babalarının adına kampüs olarak bağışladılar araziyi.

Salih DİNÇER : Çine MYO Dışarıda Olduğu İçin Öğrenciler Aydın'da İkamet Ediyor

Çine MYO'nun İlçenin dışında olasından dolayı, orada okuyan öğrencilerin çoğu Çine’de ikamet etmiyorlar Aydın’da ikamet etmeyi tercih ediyorlar kampüs dışarıda olduğu için. O yüzden kampüsü içeri çekebilirsek yine Mustafa SAVAŞ Bey’den duyduğum kadarıyla Orman İşletme Şefliği var bayağı da büyük bir arazisi var tam da Çine’nin merkezine Çine’li açısından Çine’li  esnaf açısından çok iyi olacaktır. Sadece mali açıdan düşünmüyorum ben bunu her gelen öğrencinin geldiği yer ve kültür açısından düşünüyorum

Salih DİNÇER : Kültür Açısından da Üniversite Önemli

Biz burada gelişmek ve kendimizi geliştirmek zorundayız. Biz Aydın'a, İzmir'e gidiyoruz başka yerlere gidiyoruz ekonomik imkanlarımız var oradak iş, kültürü görüyoruz ama burada yaşayan herkes bu imkana sahip değil. Üniversite öğrencisi gelecek, öğretmeni gelecek, memuru gelecek onlarla iç içe yaşayacak ki bizim o yerli vatandaşımız da onlardan o kültürü alacak. Üniversite bu açıdan çok önemli diye düşünüyorum o yüzden Çine'nin içinde olması gerekir Çineliler ile beraber yaşaması gerekir.

 

CEMAL AYDIN ÖZPOLAT :

Sayın başkanım gerçekten Çine aşığı, Çine sevdalısı bir insansınız o izlenimi edindim.Çoğu belediye başkanımız da kendi bölgesinin çok daha dışında yaşıyor havaları var ama siz gerçekten Çine için birşeyler yapma kaidesi içindesiniz Üniversitenin rektörüyle direk görüşüp bu işi siz gerçekleştirseniz de kahramanlığı da siz üstlenseniz Salih DİNÇER'in bir hizmeti olarak gösterseniz.

 

SALİH DİNÇER : Önceki Rektörle Görüştük Sonuç Alamadık

Bakın bu bizi aşan bir olay biz daha önceki Rektörle görüştük ama aldığım cevap Çine'nin nüfusu dört yıllık fakülte açmaya yeterli değil oldu. Yani bunların kriterleri var bu kriteri sadece Genel İktidar aşabilir biz birşey yapamayız. Biliyorsunuz gelen iktidar şuraya fakülte açılacak derse Rektörlük açar ama bizim ricamızı aşan bir konu.

 

ADNAN AYTAŞKIN :

Başkanım bizim sorularımız bitti sizin son olarak söylemek istediğiniz bizim aracılığımızla iletmek istediğiniz birşey var mı?

 

SALİH DİNÇER : Çok Yüksek Oy Oranıyla Geldik

Bizler oy aldığımız, bulunduğumuz yere hizmet için gelmiş insanlarız. Muhakkak istemeden de olsa yanlışlar yapabiliyoruz. Hepimizin amacı ilçemize hizmet edebilmek, bulunduğumuz koltuğun hakkını verebilmek. Bu konu da ben meclisten atanarak, seçilerek gelmiştim. 2014 mart ayında vatandaşımızın karşısına çıktık merkez sahayı kapsayan bir ilçeden köyler de işin içine girmiş olmasına rağmen bugüne kadar köylerimize hizmet edememiş olmamıza rağmen çok yüksek bir oy oranıyla geldik. Halkımıza bu konuda çok  teşekkür ediyorum.

SALİH DİNÇER : Verdiğimiz Sözlerin Arkasındayız

Büyükşehir yasasından dolayı hem Büyükşehir Belediyesi olarak hem de Çine Belediyesi olarak ilk yılımızda çok fazla hizmet yapamadık, kurulma aşamasıydı. Büyükşehir'i, Büyükşehir yasasını tanıma ve buna adapte olmakla geçti. Ama önümüzdeki yıllar halkımız şunu bilsin ki verdiğimiz sözlerin arkasındayız.

SALİH DİNÇER : Büyükşehir İle İyi Geçinmek Zorundayız

Büyükşehirle iyi geçinmek zorundayız çünkü bu yasa bunu gerektiriyor. Eskiden kendi göbeğimizi kendimiz kesiyorduk, şimdi bir sokağımıza bile Çine Belediyesi olarak isim veremiyoruz Büyükşehirden onaylatmak zorunda kalıyoruz. Sonuçta yasa bu, bu yasa ile çalışmak zorundayız, bu yasa ile çalışmak için Büyükşehir ile organize bir şekilde çalışmak zorundayız. Ben büyükşehiri tanımıyorum bilmiyorum gibi birşey söylemek halkımıza ihanet etmektir çünkü hizmet yapamayız biz hizmet etmek için sözler verdik.

SALİH DİNÇER : Büyükşehir Yasasının Gözden Gerçirilmesi Lazım

Büyükşehir Yasası doğru mu derseniz bence yanlış. Değeştirilmesi gerekiyor. İlçe belediyelerinin görevlerinin ve yetkilerinin arttırılması lazım biraz öncede söylediğim gibi biz artık Belediye Başkanı gibi değil büyükşehirin bir daire amiri temsilcisi pozisyonundayız. Bu yasanın bir an önce hem yetkililer hem de bütçe açısından ele alınması, gözden geçirilmesi lazım. Zaten iktidar da bunun farkında zaten değiştireceğiz diyorlar değiştirilmesi gerekir diye düşünüyorum bu şekilde biz yeterince hizmet edemiyoruz diye düşünüyorum.

SALİH DİNÇER : Özlem Hanım Ne Gerekiyorsa Yapıyor

Biz sokağa çıktığımızda köylere gittiğimizde şunları yaptık bunları yaptık ya da talep geldiğinde yaparız hallederiz diyebiliyorduk. Şimdi bunu söyleyemiyoruz çünkü üstümüzde bir büyükşehir var, aynı partideniz ancak Özlem Hanım'ın ben parti olarak gördüğünü pek düşünmüyorum. Çalışmak isteyen, memleketine hizmet etmek isteyen belediye başkanlarıyla ne gerekiyorsa yapıyor.

SALİH DİNÇER : Özlam Hanıma Teşekkür Ediyorum

Biz bu güne kadar talep ettiğimiz çoğu şeyi hiçbir şekilde hayırla karşılaşmıyoruz ve böyle de olması gerekiyor bu yasa bunu gerektiriyor. Ben bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanına teşekkür ediyorum. Önümüzdeki dönemde verdiğimiz sözlerin hepsini de yerine getirebileceğimizin de yerine getirileceğine söz veriyorum.

Kaynak:Aydınözel