Dev proje ile İznik'in emarı çekilecek
İznik Belediye Başkanlığı ve İstanbul Üniversitesi arasında imzalanan protokol ile Türkiye de bir ilk olarak bir ilçenin jeofizik teknolojisi kullanılarak deprem sırasında yerin davranış hareketleri ve beklenen yıkımın bulunması özellikleri…
İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü tarafından yürütülecek olan çalışmanın Yardımcı Kuruluşluğunu İznik Belediye Başkanlığı, araştırma yöneticiliğini İstanbul Teknik Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan, araştırma yürütücülüğünü İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Nurdan Sayın yapacak olup, Uludağ Üniversitesi’ni temsilen bulunan Uludağ Üniversitesi İznik Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. Hasan Basri Öcalan’da araştırma sırasında deprem tarihi ile ilgili çalışmaya destek vereceklerini bildirdi.
BAŞKAN SARGIN “BU ÇALIŞMA İZNİK’İN GELECEĞİNE ETKİ EDECEK”
Çalışmanın önemine değinen İznik Belediye Başkanı Osman Sargın “İnşallah bugün İznik'imiz için güzel, ileriye dönük bir hizmetin başlangıcını gerçekleştiriyoruz. İznik tarihi bir kent ve aynı zamanda Kuzey Anadolu deprem fayının üzerinde olan bir ilçe. Bugün 2000 yıla aşkın geçmişi olan tarihi eserlerimiz var. Olası bir depremde bunların yıkılmasını önleyebilmek ve bu depremlere karşı bu tarihi eserler ile ilgili önlemler almamamız gerekiyor. Bunun içinde çok değerli hocalarımız, sizler ile birlikte ve aynı zamanda Uludağ Üniversitesindeki hocalarımız ile birlikte İznik'te bir çalışma gerçekleştirerek deprem sırasındaki yıkımların belirlenmesi ve bunları asgari seviyeye indirmemiz için çalışma yapmamız lazım. Bunun içinde zemin etütlerinin yapılması lazım ve sizin bu konularda çalışma yapmanız gerekiyor” dedi.
PROF.DR.ERCAN “TÜRKİYE DE BİR İLK OLACAK”
İznik’te gerçekleştirilecek araştırmanın yöneticiliğini yapacak olan Türkiye’nin ünlü Jeofizikçilerinden, Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan yapılacak çalışmanın Türkiye de bir ilk olacağını dile getirdi. Ercan ayrıca böyle bir çalışmanın 600-700 Milyon TL maliyetlerle gerçekleştiğini dile getirirken İznik’te ücretsiz olarak, akademik ve bilimsel bir çalışma olacak şekilde yapılacağını belirtti. Ercan açıklamasında “Deprem sırasında çalkantıya çok yıkıma uğrayacak yerlerin belirlenmesi, İznik’te temel birim olarak davranan tabanın 3 boyutlu görüntüsünün çıkarılması, İznik kentinin üzerinde oturduğu gevşek ve sulu toprağın kalınlığının belirlenmesi, Kuzey Anadolu kırığının kentin altından geçtiği yerin belirlenmesi, yapıların altındaki toprak türünün belirlenmesi, deprem sırasında İznik Surları ile arkeolojik kalıntıların en çok yıkıma uğrayacağı yerlerin tespiti, her mahalle için en uygun kat yüksekliğinin belirlenmesi, deprem sırasında eski eserler, türbeler ile camilerin minarelerinin rezonansa gelip gelmeyeceği, yerin taşıma gücü gibi, deprem öncesi ile sırasında davranış özellikleri çalışma ile ortaya çıkacak.
İznik Belediyesi başkanlık makamında gerçekleşen imza töreninden 2 hafta sonra başlanacak çalışmalar 12 aylık bir çalışma takviminin ardından yapılacak sunum programı ile anlatılacak.