Harput İçin Unesco Hazırlıkları Hızlandırıldı
Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Harput’un Dünya Mirası Geçici Listesine alınmasına ilişkin 16 Mayıs 2017’de UNESCO’ya yapacakları başvuru öncesinde çalışmalarını hızlandırdı
Elazığ Belediyesi ve Ankara’da bulunan Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı işbirliğiyle binlerce yıllık tarihi mirasa sahip, medeniyetler merkezi Harput’un Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Dünya Mirası (Tentative List) Geçici Listesine alınmasına ilişkin çalışmalar yoğun bir tempoda sürdürülüyor.
Harput’un hak ettiği tarihi misyonuna kavuşması için yoğun bir mesai harcayan Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Ankara’da, Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı üyeleri ve çalışmalara destek sağlayan teknik ekiple bir toplantı gerçekleştirdi. Başkan Yanılmaz gerçekleştirdiği toplantıda, 16 Mayıs 2017’de Harput’un Dünya Mirası Geçici Listesine alınmasına ilişkin UNESCO’ya yapılacak başvuruya ilişkin detaylar değerlendirildi.
HARPUT TRT HABER’DE
Elazığ Belediyesi tarafından Harput’un UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alınmasına yönelik çalışmalar doğrultusunda tanıtıma katkı sağlamak amacıyla, özel bir ekip tarafından Şubat ayında çekimleri yapılan Harput Kalesi başta olmak üzere Sarahatun Camii, Ulu Camii, Dabakhane Mescidi, Kale Hamamı, Kızıl Kilise, Meyem Ana Kilisesi, Gülsan Kültürevi, çeşitli mimari örnekleri, Buzluk Mağarası ile Arap Baba başta olmak üzere türbeler gibi tarihi ve turistik mekanlara ait görüntüler, TRT Haber ekranlarında yayınlanan ‘Dünya Mirası Türkiye’ programında izleyicilerle buluştu.
Harput’un UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alınmasına ilişkin Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ile gerçekleştirilen röportaja da yer verilen programda açıklamalarda bulunan Başkan Yanılmaz, Harput’un 4 bin yıllık kadim bir medeniyete ev sahipliği yaptığına vurgu yaparak, “Yapacağımız çalışmalarla, Harput’u evrensel bir değer olarak hak ettiği yere taşıyacağız” dedi. Başkan Yanılmaz şunları kaydetti:
“HARPUT’U YENİDEN TARİHİ MİSYONUNA KAVUŞTURACAĞIZ”
“Harput havzası dediğimizde bir tarafta Erzurum, bir tarafta Mardin, bir tarafta Bingöl-Muş, bir tarafta da Malatya olmak üzere devasa bir alanı kapsıyor. Bu medeniyetlerin, kültür ve sanat birikimi halen yaşamaktadır. Harput’ta bulunan, kale, medreseler, camiler, türbeler ve kiliseler bu medeniyet merkezinin sahip olduğu birikimin bugüne yansımasıdır.
Yapacağımız çalışmalarla Harput’u yeniden tarihi misyonuna kavuşturacağız. Bu amaç doğrultusunda Elazığ Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu’nu kurduk ve çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tarihi yapılarda kazı ve restorasyon çalışmalarımızı süratle yürütüyoruz. Harput Kalesi’nde kazı çalışmaları sürüyor ve 7 bin yıllık geçmişe sahip eserlere ulaşıldı. Belki de artık 7 bin yıllık bir kültürel miras ifadesini kullanmamız gerekir. Harput’un UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması çalışmalarını, Valilik, milletvekilleri, Belediye, tüm kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, vakıflar ve dernekler olarak ‘Biz birlikte bir gücüz’ anlayışı çerçevesinde yürütüyoruz. Dolayısıyla inanıyorum ki 2017 yılı Elazığ için, Harput için çok önemli bir yıl olacak. Hep birlikte Harput’un tarihi misyonuna sahip çıkacağız.”