KARACA'DAN BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE ÇAĞRI

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, BUDO Mudanya İskelesi önünde basın açıklaması yaparak, kamusal hizmet özelliği taşıyan BUDO seferlerinin devam etmesini sağlayacak iskele anlaşmasının sürdürülmesi için görüşme yapmaktan…

Haber Ajansı Yayın Grubu

Mudanya-Eminönü arasında sefer yaparken gemileri birer birer satışa çıkarılıp işlevsiz hale dönüştürülen, sefer sayıları azaltılan ve bilet fiyatlarına da yüksek oranda zam yapılıp kurulduğu günden buyana ilk kez rekabet gücü ortadan kaldırılan Bursa Deniz Otobüsleri İşletmesi'nin (BUDO) geleceği, Bursa gündemindeki yerini koruyor. Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, BUDO Mudanya İskelesi önünde basın açıklaması yaparak, kamusal hizmet özelliği taşıyan BUDO seferlerinin devam etmesini sağlayacak iskele anlaşmasının sürdürülmesi için görüşme yapmaktan bile kaçınan Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları Müdürlüğü ile görüşme çağrısında bulundu. Karaca tarihte ilk kez İDO fiyatlarının üzerinde belirlenen BUDO bilet fiyatlarında indirime gidilmesi, BUDO gemilerinin satılmaması gerektiğini de vurguladı.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, İlçe Başkanları, İl Yönetim Kurulu üyeleri, Belediye Meclis Üyeleri ile İl Kadın ve Gençlik Kolları başkanlarının da katıldığı basın açıklamasında, maske kullanımı ve fiziksel mesafeye özen gösterildi.

CHP İl Başkanı İsmet Karaca, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Marmara Denizi’nde deniz yoluyla taşımacılık yapmak amacıyla o dönem yaptığı ender iyi işlerden birisi olarak 2009-2014 döneminde Cumhuriyet Halk Partili 3 belediye meclis üyesinin yazılı önergesiyle BUDO'yu kurduğunu belirterek şunları söyledi:

"BUDO ile Bursalılar daha ekonomik daha konforlu bir şekilde İstanbul’a ulaşıyordu. O dönem filo da büyüdü. Norveç’ten, Hong Kong’tan, Yunanistan’dan uygun koşullarda gemiler alındı. Günde karşılıklı 7 sefere kadar çıktı. Fakat şu anki Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı, zarar eden şirketleri elden çıkarmayı göze koymuş. Belediyenin kamusal görevini unutmuş. Eğer kâr-zarar mantığıyla bakılıyorsa, Bursa Büyükşehir Belediyesi toptan kapatılsın. 3 katrilyonun üzerinde borcu var. Zararın en büyüğünü belediye yapıyor."

SORUMLULUĞU CHP VE İBB'YE YIKMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Son 2 yıldır ısrarla işletmenin zarar ettirilmek istendiğini, aslında gözden de çıkarıldığını kaydeden CHP İl Başkanı Karaca sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aslından (BUDO) gözden çıkarıldı ama 'Biz beceremiyoruz, yapamadık' demek yerine, işi Cumhuriyet Halk Partili bir belediyeye yıkmak için, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Sirkeci’deki iskeleye yaptığı zammı gerekçe gösteriyorlar. BUDO'da en büyük gider kalemi akaryakıt. Mazotu 2,30 liraya ÖTV’siz alıyorlar. İBB Şehir Hatları İşletmesi Müdürlüğü, kira işinin protokole bağlanmasını istedi. 2016 yılında İstanbul’u AKP’li bir belediye yönetirken yüzde 50 zam yaptılar. Kimsenin sesi çıkmadı. Bilet fiyatları da o dönem 30-35 lirayken yılda neredeyse 400 bin lira iskele ücreti ödenirken kar ediliyordu. Şimdi son yaptıkları zam yüzde 65. Bıraksınlar oradaki iskele ücretinin artışını, birkaç hafta önce Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı zammı konuşsunlar. Salgında kimse çalışamamış, sokağa çıkamamış Bursa Deniz Otobüsleri İşletmeleri bilete zam yaptı. 40-45 liralık biletler 65 lira oldu."

İstanbul’un AKP’li büyükşehir belediyesinin BUDO biletlerinden aldığı komisyona yüzde 50 zam yapmaktan başka, 2016’da BUDO’ya haber vermeden iskeledeki tabelalarını bile kırıp indirdiğini, BUDO hizmetlerinin Kabataş'tan Eminönü İskelesine nakledilmek zorunda kalındığını hatırlatan Karaca,"Belediyenin haberi yoktu. Kimsenin haberi yoktu, çünkü o dönem İstanbul’u AKP’li belediye yönetiyordu"dedi

BUDO'nun gemi filosunun küçültüldüğünü, filonun en iyi deniz otobüsü olanAkşemsettin'in adına da hürmet edilmeyip Kore'ye satıldığını kaydeden Karaca,"Şimdi şu kadar paraya aldık, şu kadar paraya sattık diye söylüyorlar. Aldıkları rakamı o günün dolar kuruyla hesaplamıyorlar, 5 milyon liraya aldık 16 milyon liraya sattık, kar elde ettik diyorlar. Peki o zaman dolar kaç liraydı? Eldeki gemileri haraç mezat elden çıkarmaya çalışıyorlar. Müflis tüccar gibi bakıyorlar. Şimdi Uludağ adlı deniz otobüsünü satmaya çalışıyorlardı. Biz müdahale edince satmıyoruz dediler. Filoyu büyütmek, yeni hatlar açmak yerine seferleri azalttılar. Becerebilirseniz zarar etmezsiniz. Yolcu kaybı yaşıyorlar. Bu da şu andaki yönetimin acizliğidir, başarısızlığıdır"şeklinde konuştu.

Karaca şöyle dedi:

"İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu'ndan randevu aldık. İyi niyetle BURULAŞ Genel Müdürünü de davet ettik. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanıyla da konuşmasını istedik. ‘Geliyorum’ dedikten bir gün sonra, PR arayışı içerisinde olduğumuzu iddia edip katılmadı. Şu an bizim deniz otobüslerimiz İstanbul’da işgalci konumunda. Ortada bir protokol yok. Eğer oradaki iskele kapanırsa tam Alinur Aktaş’ın istediği olacak. ‘Zarar ediyoruz, kapatıyoruz’ diyerek kilit vuracaklar. Buradan İstanbul’a giden 1 milyon kişi umurlarında değil, gemileri satacak. Bursalıları İDO’ya mahkum etmek istiyorlar. Şu an BUDO’nun bilet fiyatları İDO’dan daha pahalı. 7 yıldır ilk defa oldu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na teşekkür ediyorum. Kabataş’taki Martı projesi bittiği zaman da oradaki iskelenin kullanımı için Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni davet edeceğini söyledi. Kendisi çok yapıcı bir tutum sergiliyor. Mevcut iskele kirası anlamında, oran anlamında da müzakereye açık. Kamusal bir fayda gördükleri için yardımcı olacakları söyledi. Şu an bir protokol için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Hatları Müdürlüğü, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili bürokratlarını bekliyor. Uygun şartlarda Bursa için bu sözleşmeyi yapsınlar ama BUDO yolcu biletine yapılan yüzde 65 zammı da geri çeksinler. Ülke salgın altında ezilirken yüzde 65 zam yapmak hangi vicdana sığıyor anlamıyorum. Bize düşen görev neyse yapmaya hazırız. Hiçbir siyasi kaygımız yok."

"BURSA BÜYÜKŞEHİR ULAŞIM PROJELERİNİ BECEREMEDİ"

CHP Bursa İl Başkanı Karaca, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım projelerinde başarısızlık örnekleri sergilediğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz onların beceremediklerini söylüyoruz. T3’ü beceremediler. 6.5 milyon dolar maliyetle yapıldı. Orada 40 milyon liranın üzerinde para harcandı, T3 nostaljik tramvay artık çalışmıyor. T3'ün 2019 yılında ortalama yolcu sayısı 3 bin 954. İki tane belediye otobüsünün yapacağı işi 40 milyon lirayla yapamadılar. T1 hattını sansasyonla açtılar. Bulunduğu bölgede 600 bin trafik hareketliliği var. Bursa’nın günlük trafik hareketliliği 1 milyon 800 bin. 3’te 1’i T1’in ring alanı içerisinde. T1’in taşıdığı yolcu sayısı yüzde 1,25’e geliyor. T2 Allah’a emanet. Üstüne gittikçe ‘kredi bulduk’ diyorlar. 7 Mart’ta gazetelerde T2 için kredi bulduklarını, ihaleye çıkacaklarını söylediler. Eğer kredi bulduysa, bulduğu bankayı veya finans şirketini açıklayacak. Hangi koşullarda aldığını açıklayacak. O parayı Bursalılar olarak biz ödeyeceğiz. Su faturalarıyla, bilet fiyatlarıyla ödeyeceğiz. Bunu eğer açıklamıyorsa yalancıdır. Biz o 8 kilometreyi aşkın yolu Terminal’den Kent Meydanı’na kadar yürüdük. Eğer kredi şartlarını açıklamazsa, Kent Meydanı’ndan Terminal’e kadar da yürürüz. AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi batıyor. Siyasi iktidar elindeki nüfusu en büyük belediyeyi yönetemiyor."

CHP İL BAŞKANI KARACA'DAN ALTYAPI UYARISI

Bursa Büyükşehir Belediyesi 2019 faaliyet raporunda yer alan bir bilgiyi de paylaşan Karaca,"Altyapı, kanalizasyon bakımları için 3 Nisan’da ihale vardı. Pandemi nedeniyle bunu yapmadılar. Kestel’de, Gürsu’da, İznik’te, Yenişehir’de, Orhangazi’de çok üzücü olaylar yaşadık. Allah korusun kent merkezinde benzer şeyler yaşandığında bizleri büyük bir facia bekliyor. Buraların bakım ihalelerini pandemi nedeniyle yapmadılar. Üstelik 2014-2019 stratejik planında bu anlamda hedefledikleri çalışmanın yüzde 2’sini yapmışlar. Onu da utanmadan faaliyet raporuna koymuşlar. Bunları da önümüzdeki günlerde ayrıntılarıyla paylaşacağız"dedi.