Piribaşlar, Kent Belleği Müzesi oluyor
Burdur Belediyesi tarafından Piribaşlar Evi, Kent Bellediği Müzesi haline getiriliyor.
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Piribaşlar Evi’nde düzenlediği basın toplantısında Kent Belleği Müzesi projesini açıkladı. Basın toplantısına Başkan Ercengiz’in yanı sıra Başkan Yardımcısı Hasan Duygulu, Mimar Burcu Yazar ve basın mensupları katıldı.
Toplantıda konuşan Başkan Ercengiz, “Çağdaş, yaşanabilir bir kent görünümüne kazandırdığımız Burdur’un bir geçmişi var. Bu geçmişi sonraki nesillere hatırlatmak, önceki kuşaklarda neler olduğunu, nelerin yapıldığını, nasıl bir yaşam içerisinde olunduğunu aktarmak için bir kent belleği oluşturma çabasına girdik. Bu projeyle insanların Burdur’da önceki dönemlerde nasıl yaşadığını hem fotoğraflarla hemde objelerle göstermek istiyoruz. Bu kenti sahiplenmemiz gerekir. Bölgesinde bakıldığı zaman M.Ö. 6 Bin’lere dayanan bir tarihi var ve o süreden bugünlere kesintisiz yaşam devam etmiş. Yerleşik yaşama geçildiğinden beri en çağdaş yaşamın sürüldüğü yerlerden birisi. Belediye Başkan Yardımcımız Hasan Duygulu ve Muratpaşa Belediyesinden geçici görevle ilimize gelen Mimar Burcu Yazar’ın fikir vererek başlattığı bu çalışmada farklı yerel yönetimlerden de destek alıyoruz. Bu çalışmanın başlaması 6 aylık bir süre önce başladı ve her geçen gün üzerine koyarak büyüteceğiz” dedi.
Başkan Ercengiz, “Geçmişe yolculuk yaptıracağımız Burdurlu hemşehrilerimiz ve müzeyi ziyaret edecek yurttaşlarımız, Burdur’da nasıl bir yaşam olduğu hakkında bilgi sahibi olacak.
Elindeki fotoğraf ve çeşitli objeleri burada sergilenmek koşuluyla, dijital kütüphane oluşturulması adına destek verilmesidir. Amacımız en fazla belgeye ulaşabilmek.
Osmanlı’dan Selçuklu’dan öncesine dayanan M.Ö. 6 Bin’lere dayanan bir şehir. Bunların hepsine ulaşamayız ama 1950’li yıllardan sonra fotoğraf sanatının yada kişisel anlamda kullanımının yaygınlaşmasıyla çekilen fotoğrafların olduğunu biliyoruz. Buna geniş kitlelerle ulaşmak istiyoruz. Bu konuda şehrimizin katkısı düşüncemizin üzerinde olması ve Piribaşlar Evi’nin yetmemesini isteriz. Bu çok önemli bir çağdaşlık göstergesi. Bugün Eskişehir’i çok kez örnek veriyoruz. Türkiye’de sahili olmadığı halde turizmi kendi içinde başlatmış bir kent. Bunun en önemli argümanlarından birisi Kent Belleği Müzesiyle oluşturulmuş. Bu konuda Eskişehir Belediyesi’nden destek aldık. Onlar belki 10 yılda bu çalışmayı gerçekleştirdi ama bizim daha kolay tamamlayacağımızı düşünüyorum. El sanatlarının güçlü olduğu bir şehiriz. Vatandaşın bu konuda bize destek vermesini istiyoruz. Amacımız öncelikle dijital kütüphane oluşturmak ve bunu vatandaşlara sunabilmek. Ardından etnografik eserlerle bunu kentimiz adına sergileyebilmek” diye konuştu.