AKTUĞ: “BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE’YE BAĞLI 9 ŞİRKETİN BÜTÇELERİNİ BİLMİYORUZ”

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılı mali bütçesinin oylandığı Meclis toplantısında konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Grup Sözcüsü Erdal Aktuğ, BESAŞ, BURULAŞ, BURFAŞ, BİNTED, BURSA KÜLTÜR A.Ş., BURBAK, BURKENT, JEOTERMAL A.Ş ve TARIM A.Ş’nin mali verileri, bütçe ve performans raporlarını gündeme getirerek, şeffaf yönetim ilkesi uyarınca meclise getirilmesini istedi.

AKTUĞ: “BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE’YE BAĞLI 9 ŞİRKETİN BÜTÇELERİNİ BİLMİYORUZ”
  • 12 December 2018, Wednesday 17:12

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılı mali bütçesinin oylandığı Meclis toplantısında konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Grup Sözcüsü Erdal Aktuğ, BESAŞ, BURULAŞ, BURFAŞ, BİNTED, BURSA KÜLTÜR A.Ş., BURBAK, BURKENT, JEOTERMAL A.Ş ve TARIM A.Ş’nin mali verileri, bütçe ve performans raporlarını gündeme getirerek, şeffaf yönetim ilkesi uyarınca meclise getirilmesini istedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılı mali bütçesinin oylandığı toplantıda Cumhuriyet Halk Partisi Grup Sözcüsü Erdal Aktuğ’un sık sık vurguladığı "1 Nisan itibari ile partimiz tarafından yönetilecek bütçe ve belediye" sözleri gündem oldu. Aktuğ, konuşmasının başında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun asgari ücrete ilişkin sözlerine değinerek, "Biz, 1 Nisan 2019 itibari ile Büyükşehir Belediyesi’nin yönetimini devraldığımızda asgari ücretle çalışan personellerimizin maaşlarını 2 bin 200 TL yapacağız ve hiçbir arkadaşımızın işine son vermeyeceğiz. Bunu da bu Meclis’ten duyurmuş olayım." dedi.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım ayı olağan toplantısının 3. oturumu, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantıda görüşülen Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılında 2 milyar 300 milyon TL’lik gider, 2 milyar 550 milyon TL’lik ise gelir öngörülen bütçesinde gider kalemlerine ve borçlanmaya red, gelir kalemlerine kabul oyu kullandığı 2019 mali yılı bütçesi 2 milyar 550 milyon TL’ye bağlandı.

"BU ŞEHRİ BU HALE GETİREN SİZİN YÖNETİM ANLAYIŞINIZ"

Bütçeye dair görüş ve eleştirilerini belirtmek üzere söz alan CHP Grup Sözcüsü ve Mudanya Belediye Başkan Aday Adayı Erdal Aktuğ, konuşmasına bütçe sunumunun giriş bölümünde yer alan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın sözlerine değinerek başladı.

Aktuğ, Başkan Aktaş’ın "Bursa’yı her türlü olumsuzluktan arındırarak yaşanabilir hale getirmek, plansız yapılaşma, şehrin asli kimliğinden uzaklaşması, mimari anlamda yaşanan sıkıntılar" ifadelerini "15 yıldır bu kenti yöneten biz değiliz, sizler yönetiyorsunuz. Bunları yapan, bu kenti bu hale getiren sizlerle aynı görüş ve düşünceye sahip arkadaşlarınızdı. 1 Nisan itibari ile tarafımızca yönetilecek Büyükşehir Belediyesi’nde bu sözleri biz söylediğimizde haklılık payı olacak. Ama bunları sizin söylemeniz manidar olmuş." sözleri ile eleştirdi.

 

 

"MERKEZİ HÜKÜMETTEN DESTEK ALMALI BURSA"

Aktuğ konuşmasında, merkezi hükümetten Bursa’nın destek alamadığına da değinerek "Her zaman dile getiriyorum. Bursa bu ülkeye en büyük katma değeri sağlayan bir kent fakat konu yatırımlar ve destek aşamasına gelindiği zaman da Bursa bu yatırım ve desteklerden nasibini alamayan bir kent. Bunun müsebbibi belki bizler değiliz ama bu kentin milletvekillerinin, belediye başkanlarının Ankara’da gerekli ve doğru kulisleri yapmamasından kaynaklanıyor diye düşünüyorum" dedi.

AKTUĞ’DAN FLAŞ "ACEMLER" TEKLİFİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı "Acemlerde trafik düğümünü çözmek için 500 milyonluk yatırım yapmak lazım" açıklamasında değinen Aktuğ, "Gelin merkezi hükümetten bu şehir için isteyelim bu yatırımı" dedi.

Bursa’nın kanayan yarası trafik yoğunluğunu ve çözüm önerilerini de dile getiren Aktuğ, Acemler ve stadyum bölgesi için Başkan Aktaş’ın, 950 yataklı hastanenin de faaliyete geçmesiyle Acemler ve Dikkaldırım bölgesindeki trafik yoğunluğunun daha da artacağını ve stadyum çevresindeki kamulaştırmalar, viyadük ve bağlantı yolları ile birlikte bölgeye en az 500 milyon TL’lik yatırım yapılması gerektiğini söylediği açıklamasına, "Ben daha önce defalarca BUSKİ’nin karşısındaki emniyetin kaldırılması gerektiğini, buradaki yol durumunun ve trafik yoğunluğunun ileride bize sıkıntı yaratacağını, hastanenin de stadyumunda burada olmaması gerektiğini söyledim.  Geçen gün açıklamanızı gördüm. Bizim daha önce öngördüğümüz  gerçeği siz henüz görmüşsünüz. Ve problem tam karşımızda durup, çözülmeyi bekliyor. Burada trafikle ilgili bir sıkıntı olacak. Burada bir yol düzenlemesi gerecek. Sanırım 500 milyon gibi de bir bütçe çalışması yapmış arkadaşlar. Benim önerim şu ki; hastane, Sağlık Bakanlığı’na bağlı; stadyum, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı; Mudanya kavşağı ise karayollarına bağlı. Bölgede devletin üç kurumu var. Stadyum için bize verilmeyen merkezi hükümet desteğini bu kurumlar bu proje için bize ödesinler, biz de en azından bu borçlu bütçede, bu çalışmayı yapalım ve bölgenin kronik hale gelen trafik sorununu çözelim." sözleri ile yanıt verdi.

"BELEDİYE’YE BAĞLI 9 ŞİRKETİN BÜTÇESİNİ BİLMİYORUZ!"

Bursa Büyükşehir Belediyesi 2019 bütçe görüşmelerinde, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlerin bütçe ve performans raporlarının görüşülmediğine dikkat çeken Aktuğ, bu şirketlerin de çalışmalarına ilişkin periyodik olarak Meclis ve kamuoyu bilgilendirilmeli dedi.

Aktuğ, Sayıştay raporunda belediyeye bağlı şirketlerin çalışmaları üzerinde daha çok durulduğunu vurgulayarak, "Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesini görüşmeden BUSKİ’yi konuşmuştuk. Ben BUSKİ’deki arkadaşlara teşekkür etmiş, hem performans raporunda hem bütçe ile ilgili çalışmalarda bu kadar şeffaf oldukları için takdir etmiştim. Fakat aynı hassasiyeti ve çalışmaları diğer 9 şirket (BESAŞ, BURULAŞ, BURFAŞ, BİNTED, BURSA KÜLTÜR A.Ş., BURBAK, BURKENT, JEOTERMAL A.Ş., TARIM A.Ş.) için de bekliyoruz. Mali verileri, bütçesi ve performans raporları ile ilgili hem biz Meclis Üyeleri’ne hem de kamuoyuna periyodik olarak bilgi verilmesinin doğru olacağını düşünüyorum. Önümüzdeki süreçte, ortak akıl ve şeffaf yönetim anlayışı ile yönetecekseniz, sadece muhalefete değil, sizin partinizin meclis üyelerine bunların bütçesini ve performans raporlarını açarak 3 ay ya da 6 ayda bir meclisin takdirine sunarsanız şeffaf yönetim ilkesini hayata geçirmiş olursunuz." diye konuştu.

"DURAN TRAMVAY HATTINA 42 MİLYON MU ÖDENECEK?"

Yalova yolu üzerine yapılması planlanan ancak yüklenici firmanın çalışmalarını durdurduğu Kent Meydanı ile Terminal arasındaki T2 Tramvay hattına ayrılan bütçeyi de eleştiren Aktuğ, "Biliyorsunuz T2 hattı çalışmaları durdu. Duran tramvay hattına 42 milyon 850 bin TL para ödeyeceğiz 2019’da! Bu yıl içerisinde bu bütçenin kullanılamayacağı öngörülüyor. Ayrıca mahkemelik durum da söz konusu olacaksa bu bütçeyi buraya niye ayırdık? İşi bitiremeyen firmaya bu parayı niye ödeyeceğiz?" diye sordu.

"İNCE ELEYİP SIK DOKUDUĞUMUZ BÜTÇE"

Bütçede yer alan kalemleri ince eleyip sık dokuyarak incelediklerini söyleyen Aktuğ, bütçede, ’Rize Meydanı, Batman ve Siirt, Kars Arpaçay Park ve Çevre Düzenlemeleri’ için ayrılan 18 milyon 500 bin TL’lik harcama için ’Belediye’nin bu kadar borcu varken, Bursa’da yapılacak bu kadar iş varken Bursa dışında bir yere yapılacak harcamanın bütçeden çıkarılması gerektiğini’, kiralık araçların maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, ayrılan kamulaştırma bedeli ve Yıldırım Metrosu’na ayrılan payın çok az olduğunu, kurum çalışanları ve paydaşlarına spor etkinlikleri için ayrılan 3 milyon 6 bin 375 TL’lik bütçenin çok fazla olduğunu, BUSMEK için ayrılan 23 milyon 444 bin TL’nin niçin ayrıldığını sordu ve yüksek olduğunu dile getirdi.

Öte yandan, Aktuğ, hukuk süreçlerinin etkinleştirilmesi için ayrılan 8 milyon 85 bin TL’nin ne için kullandığını sorarak, Sayıştay savunma ve raporlarında hukuk biriminin yetersiz çalışması yüzünden tüm Meclis üyelerinin mağdur olduğunu belirtti.

Aktuğ ayrıca, bütçede ’seyyar satıcıların ve dilencilerin denetimleri’ için ayrılan 4 milyon 105 bin TL’nin de dilenciler ve seyyar satıcılara dağıtıldığında bu sorunun kendiliğinden çözüleceğini söyledi.

Aktuğ, haber takibi, web sitesi güncellenmesi, temel atma, açılış ve benzeri organizasyonlar için ayrılan 18 milyon 840 bin TL’lik bütçeye de değinerek fazla olduğunu öne sürdü.

"YATIRIM BÜTÇESİ DEĞİL BORÇ ÖDEME BÜTÇESİ"

Erdal Aktuğ konuşmasının sonunda, 2019 mali yılı bütçesinin yatırım hedefleyen değil, borç ödemeyi hedefleyen bir bütçe olduğunu vurgulayarak, "2018 yılında 1 milyar 345 milyon TL sermaye gideri, 2019’da 689 milyon TL olarak bağlanmış. 249 milyon 386 bin TL’nin de yol ve yapı işlerinde harcanacağını düşünürsek kalan 439 bin 614 TL’lik bölümü ile de bozdurur bozdurur harcar, yatırım yaparız artık!" dedi.

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık