Bursa ulaşımına 15 yıllık yeni master plan

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ulaşım sıkıntılarının çözümü için 15 yıllık yeni bir master plan hazırladıklarını açıklayarak, 2035 yılında sıkıntısız ulaşıma sahip bir Bursa hedeflediklerini söyledi.

Bursa ulaşımına 15 yıllık yeni master plan
  • 15 Mayıs 2018, Salı 15:05

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ulaşım sıkıntılarının çözümü için 15 yıllık yeni bir master plan hazırladıklarını açıklayarak, 2035 yılında sıkıntısız ulaşıma sahip bir Bursa hedeflediklerini söyledi. Başkan Aktaş, Bursa’nın 2018 yılı sonu itibariyle katlı yol inşaatlarıyla tanışacağını ifade etti.

Bursa’nın en önemli konusu olan ulaşım konusunda hazırlanan master planın değişen ‘ihtiyaçlara göre güncellemesine yönelik’ yapılan çalışmalar, düzenlenen lansman toplantısıyla kamuoyuna aktarıldı. Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Muradiye Salonu’ndaki toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ilçe belediye başkanları, siyasi partilerin temsilcileri, belediye bürokratları, akademik odalar ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yaptığı konuşmada, 3 milyonluk bir şehirde yaşadıklarını vurgulayarak, Bursa’da var olan en önemli sıkıntıların başında ulaşımın geldiğini ifade etti. Nüfusu 1,5 milyon olan Amsterdam’da ulaşım konusunda yapılan çalışmalara göz attığını, bunların çeyreğinin Bursa’da yapılması halinde kıyametin kopacağını anlatan Başkan Alinur Aktaş, ‘eğri oturup doğru konuşarak’ işin realitesini herkesin bilmesi gerektiğini dile getirdi. Ulaşımın hayatı zorlaştırmaması, herkesin bir yerden diğer yere rahatlıkla ulaşabilmesi adına kafa yorduklarını vurgulayan Başkan Aktaş, nüfusu hızla artan ve 3 milyonluk bir şehirde yaşandığından hareketle herkesin üzerine düşen sorumluluklar olduğunu vurguladı.

Kolay ulaşımda hedef yıl: 2035

Büyükşehir Belediyesi olarak sıkıntıların aşılması noktasında çalışmaları yoğunlaştırdıklarını söyleyen Başkan Aktaş, “Göreve geldiğimiz gibi üzerinde en çok durduğumuz konu ulaşımdır. Ulaşım; günlük hayatta yürüdüğümüz yolu, kullandığımız toplu taşıma aracını, otobüs durağını, metro istasyonunu, özel araçları, kavşakları, yolları, meydanları, otoparkları ve daha bir çok olguyu kapsayan geniş kapsamlı bir hizmettir. Bu çerçevede yapılan planlamalar bizim için çok önemlidir. Şehrin genelinde, çevre düzeni planı ve nazım imar planı çalışmalarını sürdürüyoruz. Öte yandan ulaşım sıkıntılarının çözümü için ulaşım master planımızın değişen ihtiyaçlara yönelik revize edilmesi durumu da var. Bu çalışma, önümüzdeki 15 yılı kapsayan bir zaman dilimi için tasarlandı. Hedef yıl ise 2035 olacaktır. Amacımız daha hızlı, konforlu, ucuz ve herkesin adil olarak yararlanabildiği bir ulaşım hizmetidir” dedi.

“Asıl film, sonra vizyona girecek”

Bursa’nın ulaşım master planı güncelleme çalışmalarına uluslararası deneyime sahip uzman bir ekiple başladıklarını söyleyen Başkan Alinur Aktaş, ekibin başında Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gökmen Ergun ile Türkiye’deki birçok belediye için çalışmalar yapan Boğaziçi Proje A.Ş.’nin yer aldığını ifade etti. Ulaşım ana planı ve acil eylem planı olarak iki ana başlık altında ve birlikte yürütülen çalışmada; acil eylemler kapsamında karayolu koridor ve kavşak düzenlemeleri etüt ve projelerinin hazırlanacağını belirten Başkan Aktaş, düzenlemenin mevcut karayolu ulaşım sistemindeki aksaklık ve yetersizliklerin giderilmesi için trafik mühendisliği ve trafik yönetimi disiplinlerini içerdiğinin altını çizdi. Halihazırda akıllı dokunuşlarla ulaşımı ve trafiği rahatlatma çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Başkan Aktaş, “Henüz 7-8 kavşak olmasına rağmen çok olumlu tepkiler aldık. Daha parçayı gösterdik. Asıl film sonra vizyona girecek. İnşallah orta ve uzun vadedeki projeleri hayata geçirdiğimizde, Bursa ulaşımı ve trafiğini daha da rahatlatmış olacağız. Dokunuşlarımız devam edecektir. Ancak en önemli hedefimiz, orta ve uzun vadede ulaşımda yaşanması muhtemel problemlere karşı hazırlıklı olmaktır” diye konuştu.

2018’de katlı yol inşaatlarına start

Bursa’nın hayat standardını yükseltecek yatırımların muhtemel ihtiyaçlara cevap verebilen nitelikte olacağını ve önümüzdeki 15 yıllık süreç için planlama yaptıklarını kaydeden Başkan Aktaş, proje kapsamında şehrin en önemli 78 kavşak noktasında, 99 kent merkezi yol kesitinde ve 6 kent giriş çıkış noktasında trafik sayımlarının yapıldığını anlattı. Başkan Aktaş, bu çerçevede Bursa kent merkezi genelinde yaya, toplu taşıma ve özel otomobil kullanıcılarını kapsayan 10 bin adetlik anket çalışmasının tamamlanmak üzere olduğunu dile getirdi. Bu noktada ortak aklı kullanmayı önemsediklerini söyleyen Başkan Aktaş, hiçbir ön yargı ve farklı fikirleri bulunmadığını belirtti. Başkan Aktaş, çalışmanın temel konu başlıklarının toplu taşıma hatları ve filo ihtiyacı planlaması, raylı sistem planlaması, 25 kilometrelik proje olan karayolu akslarının planlaması, 78 tane olan kavşak projeleri, 10 kilometre olan bisiklet yolları, yayalaştırma projeleri, otopark planları, yük trafiği planlaması, lojistik ve engelli ulaşımı olduğunu aktardı. Büyükşehir Belediyesi’nin şehre marka değeri katan önemli kurumlardan bir tanesi olduğunu ifade eden Aktaş, “Tamamen plan dahilinde ve bilimsel verilerle hareket etmeliyiz. Bu yüzden işin uzmanlarına danıştık. Osmangazi ve Yıldırım metro çalışmasını da aynı firmayla yapıyoruz. Yılsonu gibi temel atma hedefimiz var. 5 yılda bir yapılması gereken ulaşım ana planı güncelleştirme çalışmalarında devamlılığın sağlanmasını hedefledik. Bursa’da ulaşım planlamasına sistematik bir yaklaşım getirilmesine katkı sağlamak istedik. Bu bağlamda herkes, üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmelidir. Master planı yılsonunda tamamlayacağız. 2018 sonunda başlatacağımız katlı yol inşaatları var. İlk başta Yüksek İhtisas Kavşağı'nda kuzey güney aksında katlı yol inşaatı yapacağız. İzmir Yolu'nda ve 2 farklı noktada daha katlı yol çalışmamız olacak. Benzeri uygulamaları hızla hayata geçirmek istiyoruz. Bursa bu manada ulaşımla ilgili çok sıkıntılar yaşıyor. Bursalıların hayatını kolaylaştıracak adımları atmayı sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

Çalışmalarda tüm paydaşların katılımı ve katkısını hedeflediklerini belirten Başkan Aktaş, raylı sistemlerde yüzde 9 ile 17 oranı arasında indirim yaptıklarını, bir indirim daha yapmayı düşündüklerini dile getirdi.

Toplantı, Boğaziçi Proje A.Ş. yöneticilerinin sunumuyla devam etti. Sürdürülen çalışmalarla ilgili detay sunum yapan firma yetkilileri, kullanılan metotlar ile teknik bilgileri katılımcılarla paylaştı. Türkiye'de bin kişiden 142'sinde otomobil bulunduğunu, Bursa'da bu rakamın 160'a yükseldiğin belirten Firma Koordinatörü Yücel Erdem Dişli, konuşmasında, nitelikli ve kaliteli ulaşımın önemine değindi.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

BASIN YAYIN VE HALKLA İLİŞKİLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI

 

HABERE AİT VIDEO


HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık