• 21 Nisan 2020, Salı 3:04
ALİBEKTAN

ALİ BEKTAN

Korona sonrası dünya ekonomisi

Wuhan’daki gizli laboratuardan sızan veya sızdırılan 'Biyolojik Silah Corona Virüs', dünyada tüm ekonomik dengeleri alt üst etti. Özellikle ABD, İngiltere, İtalya, İspanya ve Almanya gibi AB ülkelerinin yanı sıra Rusya ve Hindistan’ı da etkiledi. Bu ülkelerin sanayi üretimleri dururken, dünyada etkilenmeyen ülke kalmamış oldu.

Peki virüsün kaynağı olan Çin'de durumlar nedir?

Çin, bu salgını fırsata çevirip fabrikalarını yeniden üretime soktu. Tıbbi malzemeler, ilaç ve cihazlar üretip salgın olan ülkelere satmaya başladı. İngiltere, Hollanda ve Belçika'ya satılan 'Tanı Kitleri'nin bozuk çıkması bu ülkelerde büyük tepkiye de neden oldu.

Bu kaos ortamının çıkmasını isteyenler, Çin’in Wuhan’daki enstitüsünü kullanarak dünya ekonomilerinin küçülmelerine neden oldular. Ülkeler ellerindeki yedek paralarını devreye sokarak halkların ihtiyaçlarını karşılamaya başladılar. Avrupa Birliği bu seneki küçülmenin 525 Milyar Euro olacağını hesapladı. Salgını durdurmakta başarılı olan Almanya'nın ise, Mayıs ayında bazı yasakları kademeli olarak kaldıracağını ve üretime dönmeyi planladıklarını Başbakan Merkel açıkladı.

Corona Salgını'na Avrupa'da hazırlıksız yakalanan İtalya-İspanya ve İngiltere'de ise üretime ne zaman geçileceği henüz bilinmiyor. İlk hedef salgını durdurmak ve ölüm sayısını azaltmak olurken, Avrupa Birliği’nin neden birbirlerine yardım etmediği de ayrıca konuşuluyor. Almanya'daki düşük ölüm oranına baktığınızda Almanya’nın komşularına neden yardım etmediği de ayrıca sorgulanması gereken bir durumdur.

Dünyadaki vakalarda en fazla hasta ve ölüm sayısı Amerika'da olurken, bunun başlıca nedeni ülkenin federal yapısının çok sesli olmasıdır. Her eyalet aynı zamanda iç işlerinde bağımsız olduğundan ve bazı eyaletlerde halk hayatın normale dönmesi için Başkan Trumph’ı desteklerken, birçok eyalet ise buna karşı çıkıyor. Bu noktada Çin’i suçlayan hatta konuşmalarında Corona değil de “Çin Virüsü” diyerek Çin’e olan kızgınlığını ifade eden Başkan Trumph da, Amerikan ekonomisi iyi giderken bu salgın yüzünden sıkıntıya girilmesinin başlıca suçlusu olarak Çin’i hedef göstermeye devam ediyor. Salgın sonrasında Çin ile ABD arasında krizlerin çıkacağı ve ekonomik işlerde azalmanın olacağını görmek için kahin olmaya gerek yok.

Salgın sonrasında bizce dünyadaki gelişmeler şöyle bekleniyor:

  1. Avrupa Birliği’nin geleceği tehlikede, özellikle İtalya AB’den gereken desteği görmediğini açıklamıştı, birlikten çıkarsa onu İspanya ve diğer ülkeler de izleyebilir.

  2. İngiltere Halkı Brexit ile oyalanırken, Başbakan Boris Johnson da salgını hafife aldı ve gerekli tedbirleri tıbbi malzemeleri satın almadı. Bu işin baş sorumlusu kendisi oldu.

  3. Fransa ve Almanya AB’nin patronu olarak üyelere yapılan ve AB Fonlarına para aktaramayacaklar.

  4. Çin ile ABD arasında ekonomik savaş çıkacak. ABD Başka ülkelerde üretim yaptıracak ve Çin’e verdiği siparişleri geri çekecek.

  5. Hindistan-Pakistan-Bengaldeş-Taiwan-Vietnam gibi fason üretim yapan ülkeler, Çin’e giden siparişleri ülkelerine çekebilecekler.

  6. AB’nin hammadde tedarikçisi Rusya ile üye ülkeler arasında daha fazla ekonomik anlaşmalar olacaktır.

  7. Türkiye’ye gelince, bizim için de tekstilde fason üretim işi ve diğer iş kolları da dahil olmak üzere üretim yapacak şirketler sayesinde ekonomi iyi bir yola girebilecektir.

  8. Türkiye şunu öğrendi: Böyle bir salgın da iki şey önem kazandı İlaç ve Gıda.. O yüzden 'Tarım’a olan üvey evlatlıktan vazgeçilecek ve tarım desteklenecek. Hem de bugünden itibaren.. Ben katıldığım TV Programlarında 2012'den beri "Tarım’a önem verilmesini" söylüyordum. Gelinen nokta budur.

  9. Dünya Ekonomisi salgın ertesinde üretime geçtiğinde bu boşlukları doldururken, bu salgından ders alan devletler daha hazırlıklı olacaklardır. Tabii biz de ders almak zorundayız.

http://www.bursaarena.com.tr/korona-sonrasi-dunya-ekonomisi-makale,4426.html


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık